Er panikkangst farlig?

panikkangst

Trenger du hjelp? Våre psykologer har god kompetanse  innenfor behandling av panikkangst. Les mer om behandlingen vår her, og kontakt oss.

Kjenner du deg kvalm og svimmel når panikken tar overhånd?  Panikkangst er en vanlig, men ubehagelig lidelse som kan føre til kroppslige symptomer som svetting, hjertebank, kvalme og svimmelhet. Men er panikkangst farlig?

Du sitter i sofaen, ser på TV og strekker deg etter kaffekoppen. I det du kjenner ubehag i brystregionen, strammer det seg. Er dette et hjerteinfarkt? Tanken får deg til å bli redd. Hjertet banker fortere, smertene blir sterkere og du er sikker på at du dør. Du puster raskt og hyperventilerer. Frykten eskalerer, du blir svimmel og nummen i armene og bena. Du ringer 113, overbevist om at du dør.

Panikkangst og brystsmerter

Visste du at over 1/3 av henvisningene til kardiologen skyldes panikkanfall? Dette er fordi panikkanfall ofte innebærer store smerter i brystregionen, som kan føre til tanker om hjertefeil. Under et panikkanfall hyperventilerer man ofte, noe som kan føre til at kroppen tømmes for karbondioksid (CO2). Dette reduserer partialtrykket av CO2 i blodårene, som kan kjennes ut som om noe presser på brystkassen. Når pusten stabiliserer seg, vil også CO2-nivået komme tilbake til normalen og brystsmertene vil avta.

Svimmelhet og andre symptomer

Brystsmertene, kombinert med svimmelhet, nummenhet, prikking, svetting og kraftig hjertebank utgjør imidlertid en svært skremmende opplevelse for folk, og det er vanlig å ha tanker om at panikkanfall i seg selv kan være farlige for kroppen. Men er den egentlig det?

Svaret er nei I et 10-årig langt studie fant man ingen sammenheng mellom angst og økt dødelighet. Frykt er en mekanisme som øker vår sannsynlighet for overlevelse i møte med f.eks. en sulten bjørn, men som kalles angst dersom det ikke er noen faktisk fare i nærheten. Mekanismen blir da en ubehagelig falsk alarm – og dersom den begynner å gå av oftere og oftere kan den bli et problem i hverdagen. Heldigvis finnes det gode løsninger. Forskning viser at den mest effektive behandlingen for angst og panikklidelse er samtaleterapi, sammen med en profesjonell terapeut som du trives med og føler deg trygg på.

Sliter du med panikkangst og ønsker å snakke med en psykolog i Oslo?  Ta gjerne kontakt med oss her

Psykolog Oslo

Om Lian & Fjell

Lian & Fjell er en privat klinikk i Oslo sentrum, som spesialiserer seg på behandling av angst, depresjon, relasjonelle vansker, og annen vanlig problematikk. Våre psykologer er genuint interessert i å hjelpe deg, og arbeider aktivt med å komme i bunns i årsakene til dine vansker.

Hils på våre psykologer i Oslo:

«Jeg har gått hos Kristian i litt mer enn et halvt år, og det har hjulpet utrolig mye. Han er veldig god på å sette ting i perspektiv, forklare på en menneskelig og samtidig teknisk måte, han fremstår som veldig troverdig og ekte. (…)»

-Tidligere klient (klikk her)

Christina har en god kompetanse innenfor behandling av  angstlidelser, depressive lidelser, kompliserte sorgreaksjoner, relasjonelle vansker, tilknytning, utbrenthet og selvfølelsesproblematikk.

 

Gaute Lier Guldahl

Gaute er en erfaren psykolog med kompetanse innenfor behandling av  angstlidelser, depressive lidelser, komplekse og fastlåste følelser og selvfølelsesproblematikk.

 

«Fredrik er varm og empatisk og en veldig dyktig terapeut. Han gir behandling med overraskende god effekt på kort tid. Jeg opplevde stor bedring og mestret ting jeg ikke trodde skulle være mulig i løpet av få timer. (…)»

-Tidligere klient (klikk her)

Marius har god erfaring innen behandling av angst- og depresjonsproblematikk, utbrenthet, lav selvfølelse, somatisering, samt isolering hos unge og relasjonsvansker.

Lurer du på om du trenger hjelp?
Du trenger ikke å gå alene med vanskene dine

Copyright © 2023 Lian & Fjell AS

Åpningstider:
Man – Fre 08.00 – 21.00

Telefon:  21456030
E-post: post@lianfjell.no

Adresse: Møllergata 5, 0179 Oslo