Panikkangst symptomer

panikkanfall symptomer

Panikkangst

Panikklidelse, eller panikkangst manifesterer seg ved episoder av plutselige og intense følelser av frykt, som kan være så overveldende at mange føler at de er i ferd med å dø eller opplever symptomer lik de av et hjerteinfarkt. Disse anfallene, kjent som panikkanfall, kan oppstå uforutsett, eller i respons til spesifikke situasjoner som skaper angst, slik som å tale foran en gruppe.

Symptomer som kan oppstå under et panikkanfall inkluderer rask hjerterytme, svimmelhet, skjelving, overdreven svetting, pustevansker, nummenhet, kvalme, og en følelse av det uvirkelige. Anfallene er ofte intense men kortvarige, vanligvis på sitt mest intense etter rundt ti minutter, men opplevelsen kan føles mye lengre og etterlate en person med en kontinuerlig frykt for fremtidige anfall.

Enkelte fysiske symptomer som rask hjerterytme, svimmelhet, og pustevansker kan skyldes kroppens «kjempe eller flykte»-respons, der hormonet adrenalin frigjøres i respons til opplevd trussel, som resulterer i en omfordeling av blodstrømmen og energi i kroppen.

For å diagnostisere panikklidelse, kan en helsepersonell ta hensyn til en persons symptomer og sykehistorie, og kan også utføre fysiske undersøkelser eller tester for å utelukke andre helseproblemer. Ubehandlet panikklidelse kan føre til ytterligere komplikasjoner som agorafobi, en frykt for steder eller situasjoner som kan være vanskelige å unnslippe fra, som kan begrense en persons evne til å utføre daglige aktiviteter og deltakelse i sosiale settinger.

Dersom du opplever symptomer på panikklidelse og ønsker hjelp, finnes det psykologer som kan tilby veiledning og støtte. For mer informasjon, du kan lese mer om våre psykologer i Oslo.

Les mer om panikkangst her

Panikkangst symptomer relatert til skjelettmuskulatur og hjerte:

 • Ustabile hjerterytmer: Opplever du at hjertet ditt unormalt hopper over slag eller slår fortere?
 • Kraftige hjerteslag, som en intens oppmerksomhet på hjertets rytme.
 • Svette og fuktighet i hendene er normale reaksjoner på oppfattet fare, og er vanlige ved panikkangst.
 • Kroppsrystelser og skjelvinger – symptomer som ofte skyldes ofte økte nivåer av adrenalin.
 • Kortpustethet og problemer med å puste, er alminnelige symptomer, som kan føles som om du stryker med å trekke pusten.

Symptomer knyttet til glatt muskulatur:

 • Mageproblemer som uventet diaré: Dette er potensielle tegn på kroppens stressrespons.
 • Magesmerter og uvelhet: Vanlige reaksjoner på panikkangst.

Kognitive og perseptuelle symptomer:

 • Ustabilitet, svimmelhet eller følelse av lettelse i hodet er ofte et resultat av endrede pustemønstre eller sirkulasjon
 • Øresus kan være en konsekvens av stress og angst, og ørepress kan være assosiert med stressresponsen.
 • Ørepress: Dette kan være assosiert med stressresponsen.
 • Visuelle forstyrrelser: Enkelte rapporterer endret synsoppfattelse under anfall.
 • Følelse av virkelighetsfjernhet: Dette er typisk en sensasjon av frakobling fra ens omgivelser eller en følelse av uvirkelighet.
 • Frykt for å miste kontrollen eller å dø er intense og forstyrrende opplevelser som ofte manifesterer seg under et anfall.
 • Frykt for å bli gal: Dette refererer til en bekymring for å miste kontakt med virkeligheten.

Lurer du på om du har panikkangst, og trenger hjelp? Les mer om våre psykologer i Oslo

Psykolog Oslo

Om Lian & Fjell

Lian & Fjell er en privat klinikk i Oslo sentrum, som spesialiserer seg på behandling av angst, depresjon, relasjonelle vansker, og annen vanlig problematikk. Våre psykologer er genuint interessert i å hjelpe deg, og arbeider aktivt med å komme i bunns i årsakene til dine vansker.

Hils på våre psykologer i Oslo:

«Jeg har gått hos Kristian i litt mer enn et halvt år, og det har hjulpet utrolig mye. Han er veldig god på å sette ting i perspektiv, forklare på en menneskelig og samtidig teknisk måte, han fremstår som veldig troverdig og ekte. (…)»

-Tidligere klient (klikk her)

Christina har en god kompetanse innenfor behandling av  angstlidelser, depressive lidelser, kompliserte sorgreaksjoner, relasjonelle vansker, tilknytning, utbrenthet og selvfølelsesproblematikk.

 

Gaute Lier Guldahl

Gaute er en erfaren psykolog med kompetanse innenfor behandling av  angstlidelser, depressive lidelser, komplekse og fastlåste følelser og selvfølelsesproblematikk.

 

«Fredrik er varm og empatisk og en veldig dyktig terapeut. Han gir behandling med overraskende god effekt på kort tid. Jeg opplevde stor bedring og mestret ting jeg ikke trodde skulle være mulig i løpet av få timer. (…)»

-Tidligere klient (klikk her)

Marius har god erfaring innen behandling av angst- og depresjonsproblematikk, utbrenthet, lav selvfølelse, somatisering, samt isolering hos unge og relasjonsvansker.

Lurer du på om du trenger hjelp?
Du trenger ikke å gå alene med vanskene dine

Copyright © 2023 Lian & Fjell AS

Åpningstider:
Man – Fre 08.00 – 21.00

Telefon:  21456030
E-post: post@lianfjell.no

Adresse: Møllergata 5, 0179 Oslo