Hva kan man gjøre med sine søvnvansker?
- Oppdatert 19. august 2024
Sliter du med å få nok søvn? Drikker du store mengder kaffe for å holde deg våken gjennom arbeidsdagen? Du er definitivt ikke alene. Les her hva søvnvansker er, og hva man kan gjøre med det.
Søvnvansker rammer en skremmende stor andel av befolkningen og Folkehelseinstituttet anser søvnvansker som Norges mest undervurderte helseproblem. På vår klinikk møter vi ofte personer med søvnvansker, og en viktig del av arbeidet vårt er å hjelpe våre klienter med å få en god natts søvn.
Du har kanskje hørt om begrepet «insomni». Insomni, eller søvnløshet, innebærer vansker med å sovne, hyppige oppvåkninger gjennom natten, eller at man våkner for tidlig. Dette fører til at man får mindre søvn enn man trenger, noe som kan negativt påvirke vår daglige funksjon.
Det er estimert at 15-30% av befolkning sliter med søvnvansker, og at hele 85% av disse ikke mottar behandling. Dette kan ha betydelige konsekvenser.
Du har kanskje hørt at søvnvansker kan øke risikoen for hjertesykdom, diabetes og andre fysiske helseplager, men visste du at søvn også påvirker vår psykiske helse?
Kronisk søvnløshet er tett knyttet opp til:
En mengde studier viser at søvnmangel svekker vår evne til å løse oppgaver. Dette betyr at lite søvn hindrer oss fra å være vårt beste selv og prestere som vi ønsker.
Betyr dette at det er farlig å sove for lite et par netter? Nei, selvsagt ikke. Det er helt naturlig å slite med søvnen av og til. Men langvarige søvnvansker kan ha store konsekvenser for din livskvalitet og psykiske helse. Vi anbefaler derfor å ta søvnen seriøst.
Vi vet at søvn og psykiske utfordringer påvirker hverandre gjensidig. Lite søvn kan øke engstelige og depressive symptomer, mens angst og depresjon kan lede til søvnvansker.
Med angst kan vi oppleve overdreven bekymring når vi legger oss til å sove. Vi bekymrer oss kanskje over ting vi har sagt og gjort, tingene vi ikke rakk i løpet av dagen, og hva vi skal gjøre i morgen. Slik bekymring aktiverer nervesystemet vårt og gjør kroppen klar for aktivitet, noe som gjør søvnen vanskeligere å finne. Mange ender opp i en negativ spiral hvor de begynner å bekymre seg for å ikke få nok søvn, som igjen leder til at de ikke får sove.
Et kjennetegn på depresjon er grubling, hvor man tenker negative tanker om og om igjen. Denne grublingen kommer ofte når vi legger oss. Eksempler på slike tanker er «Hvorfor er jeg som jeg er?», «Hvorfor får jeg ikke dette til?», eller «Er livet mitt verdt å leve?» Slike tankespiraler vil også ha en negativ effekt på vår evne til å sovne.
Voksne er anbefalt å sove 7-9 timer hver natt. Her er noen generelle tips for å oppnå nettopp dette:
Men du har kanskje hørt disse tipsene før. Om du likevel sliter med søvn kan det være emosjonelle årsaker som ligger under og gjør det vanskelig å sove. Da kan en psykolog hjelpe deg med å finne årsaken til søvnproblemene dine, og gi deg den beste fremgangsmåten for å hjelpe deg å sove mer.
I Lian & Fjell kan vi gi deg personlig veiledning og behandling for dine søvnvansker som tar hensyn til deg og din livsstil. Vi tilbyr:
Ta kontakt i dag dersom du har spørsmål eller er usikker på om terapi er noe for deg, vi svarer innen kort tid.
Lian & Fjell er en privat klinikk i Oslo og Sandvika sentrum, som spesialiserer seg på behandling av angst, depresjon, relasjonelle vansker, og annen vanlig problematikk. Våre psykologer er genuint interessert i å hjelpe deg, og arbeider aktivt med å komme i bunns i årsakene til dine vansker.
Kristian er psykolog og styreleder i Lian & Fjell. Han arbeider dagtid på klinikken i Oslo og i Sandvika.
Ønsker du behandling hos Kristian kan du lese mer om han her og bestille time her.
Linnéa er psykolog på dagtid på klinikken i Oslo.
Ønsker du behandling hos Linnéa kan du lese mer om henne her, og bestille timer her.
Gaute er psykolog og jobber på dagtid på klinikken i Oslo.
Ønsker du behandling hos Gaute kan du lese mer om han her og bestille time her.
«Som psykolog er det viktig for meg at mine klienter føler seg forstått, sett og godt ivaretatt. Uansett hvem du er og hva du går igjennom, så gjør jeg mitt beste for å være der med deg.»
Eivind er godt kjent med flere terapiretninger, og er særlig interessert i kognitiv (CBT) og metakognitiv terapi (MCT).
Ønsker du å lese mer om Eivind kan du trykke her eller bestille time her.
Fredrik er spesialisert innenfor Intensiv dynamisk korttidsterapi (ISTDP, en type emosjonsfokusert terapi, og har lang erfaring og kompetanse innenfor de fleste psykiske lidelser. Fredrik har jobbet flere år i spesialisthelsetjenesten/psykisk helsevern, og har arbeidet med hele spekteret fra alvorlige psykiske vansker til milde og moderate utfordringer.
Ønsker du behandling hos Fredrik kan du lese mer om han her.
Christina er psykolog og jobber dagtid og kveldstid på klinikken i Oslo.
Ønsker du behandling hos Christina kan du lese mer om henne her og bestille time her.
Marius er psykolog og jobber på ettermiddags-/kveldstid på klinikken i Oslo.
Ønsker du behandling hos Marius kan du lese mer om han her og bestille timer her.
Åpningstider:
Man – Fre 08.00 – 21.00
Telefon: 21456030
E-post: post@lianfjell.no
Adresse: Klinikk i Oslo: Møllergata 5/9, 0179 Oslo.
Rådmann Halmrasts vei 4, 1337 Sandvika.