Å forstå følelsene dine – et første steg mot endring

Mange som oppsøker terapi, gjør det fordi de strever med følelsene sine. For noen kommer følelsene plutselig og sterkt, og det oppleves vanskelig å vite hvordan å håndtere dem. Andre kjenner mye uro og stress i hverdagen, og går kanskje rundt med en følelse av at noe er galt – uten helt å vite hva. Noen føler lite, og kjenner på at livet har blitt flatt eller litt kjedelig.

Mange kommer i terapi med spørsmål som: Hva føler jeg egentlig? Hvorfor? Og hva skal jeg gjøre med det? Dette er ofte starten på et viktig arbeid – og noe vi gjerne gjør sammen i terapi. I denne teksten vil jeg si litt om hva følelser er, hvilken funksjon de har, og hvordan vi kan jobbe med å bli bedre kjent med dem. Målet er ikke nødvendigvis å føle mer, men å bli tryggere i møte med egne følelser.

Følelser som signal

Følelser kommer aldri uten en grunn. De kommer alltid som en reaksjon på noe – enten noe som skjer her og nå, en tanke, et minne fra fortiden, eller en stemning vi ikke helt forstår. Man kan si at de fungerer som et slags signal, som sier: «Nå skjer det noe viktig – dette må du få med deg.» For å forstå hva disse signalene prøver å fortelle oss, må vi være oppmerksomme på følelsene våre og reflektere over dem. Da kan det være nyttig å vite litt mer om hvilke følelser vi har.

De grunnleggende følelsene gir viktig informasjon

Alle mennesker – uansett kulturer, bakgrunn eller oppvekst – har et grunnleggende sett følelser. Disse følelsene har vært viktige for oss både for å overleve og for å ha et fellesskap med hverandre.

Det finnes ulike måter å dele inn følelsene på, men her velger jeg å bruke oversikten til affektbevissthetsmodellen, utviklet av den norske psykologiprofessoren Jon T. Monsen. Her opererer man med 11 grunnleggende følelser: glede, interesse, ømhet, frykt, tristhet, sinne, avsky, forakt, skam, skyld og misunnelse/sjalusi. Disse følelsene merkes på hver sin måte i kroppen, og hver følelse gir unik og viktig informasjon.

«Følelser er ikke bare psykologiske opplevelser – de skaper også reelle, kroppslige» reaksjoner.

Som eksempel oppstår sinne gjerne når noen tråkker over grensene våre. Det kjennes gjerne som en energi i brystet og armene, som om vi er klare til å si fra eller til og med slåss. Frykt dukker opp når vi oppfatter fare eller manglende kontroll, og merkes ofte som forhøyet puls, og at kroppen gjør seg klar til å flykte. Glede kan kjennes ut som en lettelse og varme i kroppen, for eksempel når vi kjenner oss sosialt inkludert, og forteller oss hva vi trenger mer av. Når vi forstår disse mønstrene – hva som utløser en følelse, hvordan den kjennes i kroppen, og hva den får oss til å gjøre – får vi tilgang signalfunksjonen i følelsene.

Følelser setter seg i kroppen 

Følelser er ikke bare psykologiske opplevelser – de skaper også reelle, kroppslige reaksjoner. Hvis vi gjentatte ganger undertrykker følelsene våre, vil denne energien fortsatt finnes i kroppen. Energien kan for eksempel merkes som anspenthet og uro i kroppen, hodepine, eller som grubling og bekymring, som gjør det vanskelig å konsentrere seg.

Hvorfor strever jeg med å forstå følelsene mine?

For å lære hva følelsene våre vil si oss, trenger vi å reflektere over dem sammen med en person vi stoler på, som hjelper oss å sette ord på det vi føler. Når vi er barn, er det ofte foreldrene våre som skal hjelpe oss med dette. Mange jeg møter i terapi, har likevel erfart at noen følelser var mindre akseptert enn andre. Dersom du for eksempel ofte opplevde at andre ble leie seg eller brydd når du gråt, kan du ha lært deg å kjenne på dårlig samvittighet i situasjoner der du egentlig er trist. I stedet for å søke trøsten du kan trenge, ender du kanskje heller opp med å unnskylde deg for å ha vært til bry. Når følelsene blir «byttet ut» på denne måten, kan det bli vanskelig å få tak på den opprinnelige følelsen, og å få dekket de behovene vi egentlig har. Da kan man på ny trenge hjelp til å tenke høyt om sine egne følelser, for å bli kjent med behovene som ligger bak.

Hvordan jobbe for å få bedre kontakt med egne følelser og behov?

I prosessen med å bli bedre kjent med sine følelser, er det flere ting som kan være hjelpsomme:

  1. Vær oppmerksom på kroppen din: Følelsene gir det ofte et kroppslig signal, og et godt første steg er å begynne å legge merke til hvordan følelsene kjennes ut i kroppen.
  2. Merk deg situasjoner som vekket ubehag i deg: Følelser dukker ofte opp i bestemte situasjoner. Det kan hjelpe å spørre seg: Hva var det som gjorde at jeg reagerte akkurat da?
  3. Reflekter sammen med noen du stoler på: Mange følelsesmessige reaksjoner går på autopilot. Da kan det være nyttig å utforske dem sammen med en annen. Når følelsene dine møtes med åpenhet og forståelse, får du også muligheten til å møte dem på en ny måte selv.


Følelser kan være både behagelige og ubehagelige, men alle følelsene gir deg viktig informasjon. Å forstå hva de forsøker å si deg er ikke alltid lett – særlig ikke alene. Om du kjenner at følelsene dine er vanskelig å forstå eller håndtere, kan terapi være et viktig steg. I terapi får du mulighet til å bli bedre kjent med hva som rører seg i deg, og til å møte følelsene dine med mer forståelse og trygghet.

Velkommen til å utforske følelsene dine i et trygt og støttende samarbeid.

Psykolog Oslo

Om Lian & Fjell

Lian & Fjell er en privat klinikk i Oslo sentrum, som spesialiserer seg på behandling av angst, depresjon, relasjonelle vansker, og annen vanlig problematikk. Våre psykologer er genuint interessert i å hjelpe deg, og arbeider aktivt med å komme i bunns i årsakene til dine vansker.

Lurer du på om du trenger hjelp?
Du trenger ikke å gå alene med vanskene dine

Copyright © 2023 Lian & Fjell AS

Åpningstider:
Man – Fre 08.00 – 21.00

Telefon:  21456030
E-post: post@lianfjell.no

Adresse: Møllergata 5, 0179 Oslo